Het maaien van de N31, Wâldwei.

In de avond van 1 juni om 20:00 werd er gestart met bijna 40 man en diverse machines zoals maai-zuig combinaties en klepelmaaiers. Vooraf een uitgebreide briefing en veiligheidsinstructie voor iedereen onder toeziend oog van Rijkswaterstaat en de opdrachtgevers van bouwcombinatie Bam Infra, Dura Vermeer en Ballast Nedam. Duidelijke afspraken – Veiligheid voor alles. De gehele Waldwei is tijdens de werkzaamheden afgesloten voor overig verkeer; Alleen voor hulpdiensten is de weg toegankelijk. Tijdens het maaien werden er nog enkele werkzaamheden verricht door BAM en Rijkswaterstaat betreffende de belijning (metingen en “opfrissen” van versleten stukken).

 

 

Om 20:00 werd er gestart met de werkzaamheden vanaf  Leeuwarden richting Drachten. De bedoeling is om rond middernacht in Drachten, ter hoogte van de A7, aan te komen en dan om te keren richting Leeuwarden om de andere kant van de weg te maaien. Het maaien moet klaar zijn om 08:00 s’ochtends, dan wordt de gehele weg weer opengesteld voor verkeer. Naast de gehele berm worden ook alle op- en afritten gemaaid. Bosmaaiers en kleinere grasmaaiers zorgen voor het detailwerk rondom paaltjes en borden. De middenberm wordt door een zogeheten vangrailmaaier gedaan.

Iets na middernacht is Drachten bereikt en werd de andere kant van de Waldwei gemaaid, richting Leeuwarden. Deze kant is iets lastiger vanwege meer riet en meer taluds – Het taaie riet zorgt er voor dat de machines iets langzamer gaan en de taluds zijn erg bewerkelijk vanwege de grote oppervlakken. Al met al werd deze kant ook zonder problemen gemaaid. Uiteindelijk, net voor 08:00 in de ochtend, werd Leeuwarden bereikt met minimale storingen en onderhoud aan machines. Strakke bermen is het resultaat binnen de geplande tijd. Een enthousiaste groep mensen aan het werk en zelf een hele mooie ervaring rijker. Qua fotografie was het zeer uitdagend: Het weer was niet optimaal en bewegende machines in de duisternis scherp op foto krijgen is geen makkelijke opgave.